Landbruget, fremtidens bedste arbejdsplads

Landbruget, fremtidens bedste arbejdsplads - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at sikre, at landmænd, der har ansatte medarbejdere, får viden om og værktøjer/ koncepter til at skabe en attraktiv arbejdsplads, der tiltrækker, oplærer, udvikler og fastholder kvalificerede medarbejdere.

Der er næsten fuld beskæftigelse i Danmark og mange landmænd melder om mangel på arbejdskraft. Det er en væsentlig trussel. Der bliver kamp om at tiltrække de rigtige medarbejdere. Der gennemføres blandt nuværende og potentielle medarbejdere samt arbejdsgivere en analyse af landbrugets udfordringer med at tiltrække, oplære, udvikle og fastholde medarbejdere. Landmandens rådgivere og andre interessenter samt eksperter fra andre brancher inddrages ift. at belyse problemstillingen og inspirere med mulige løsninger.

På baggrund af analysen og vidensopsamlingen udarbejdes anbefalinger, koncepter/værktøjer og best practice, der kan inspirere og understøtte landmændene i deres arbejde med medarbejderne. Målet er at udarbejde enkle og let tilgængelige materialer, der er praksisnære og nemme at anvende.

Der lægges gennem hele projektet stor vægt på at kommunikere resultaterne i en kampagne målrettet alle interessenter i relation til problemstillingen. Den vil køre både digitalt og analogt.

Effekten er, at der skabes mere attraktive arbejdspladser i landbruget. Det vil ske i takt med, at virksomhederne får større viden herom, herunder får succes med at rekruttere, sikrer en god opstart i jobbet både i forhold til arbejdsopgaver og -metoder, samt arbejder mere målrettet med karriere- og kompetenceudvikling.

Skabelon til interviewguide landmænd og medarbejdere
18/6 Kvalificering af foreløbige konklusioner fra Advisory Board medlemmerne. Dagsorden og PowerPoint-præsentation
Annoncering i KvægNyt nr. 7 2019 efter nye advisory board-medlemmer
Opsamling fra deltagelse på Kvægkongressen, bl.a. interview af landmænd
Opsamling af interview af besøgende landmænd den 16. og 17. januar 2019
Afrapportering af diverse grafikker anvendt i kampagnen *Rekruttering af Advisory Board-medlemmer'
16/1 Introduktion til projekt Landbruget, fremtidens bedste arbejdsplads og sparring fra Advisory Board medlemmerne
Interviewskabelon for personer der står for at skulle ind i branchen, personer der tidligere har været i branchen, men har forladt den og personer der reelt potentielt kunne komme ind i branchen
Nyhed på svineproduktion.dk og ligeledes anvendt i udsendte nyhedsbreve
Nyhedsbrev Kvæg: SEGES Akademi ved noget om kompetenceudvikling. Men det er DIG og dine kollegaer, der ved, hvad behovet for at udvikle kompetencerne i landbruget er. Derfor søger de 5 nye medlemmer til deres advisory board.
Nyhedsbrev Ledelse: SEGES Akademi ved noget om kompetenceudvikling. Men det er DIG og dine kollegaer, der ved, hvad behovet for at udvikle kompetencerne i landbruget er. Derfor søger de 5 nye medlemmer til deres advisory board.
Nyhedsbrev Planter: SEGES Akademi ved noget om kompetenceudvikling. Men det er DIG og dine kollegaer, der ved, hvad behovet for at udvikle kompetencerne i landbruget er. Derfor søger de 5 nye medlemmer til deres advisory board.
Nyhedsbrev Svin: SEGES Akademi ved noget om kompetenceudvikling. Men det er DIG og dine kollegaer, der ved, hvad behovet for at udvikle kompetencerne i landbruget er. Derfor søger de 5 nye medlemmer til deres advisory board.
11/11 Kvalificering af udkast til løsninger fra Advisory Board medlemmerne. Dagsorden og PowerPoint-præsentation
4/4 Afholdt på Bygholm Landbrugsskole - formål: indsamling af viden fra landmandens rådgivere ift. hvilke udfordringer landmanden har ifm. rekruttering, oplæring, udvikling og fastholdelse af medarbejdere ved afslutning af ansættelsesforholdet
Arbejdsmarkedet landbruget rekrutterer medarbejdejere fra. Data fra L&F
Rapport - Analyse af rekrutterings, udviklings- og fastholdelsesudfordringer i danske landbrugsvirksomheder
Uddelegering, opfølgning og feedback er tre svære discipliner som leder. For at mestre dem kræver det ifølge driftsleder Torben Due Mikkelsen, at man bruger tid, viser tillid og tør give medarbejderne ansvar.
Ledelse handler om at se, hvad der motiverer den enkelte medarbejder og imødekomme det. Det har mælkeproducent Gert Thomsen fra Vorbasse erkendt.
Hos Susanne og Anders Just ved Snedsted i Thy er der organiserede arbejdstider med aftalte morgen- og eftermiddagsvagter, arbejde hver tredje weekend og stor fleksibilitet, hvis de ansatte har brug for en fridag.
Branding og rekruttering
Oplæring
Udvikling
Fastholdelse
Exit
Det sociale fællesskab på arbejdspladsen er vigtigt – både for nye medarbejdere og dem med længere an-ciennitet. I Brunshøjgård I/S kitter sociale arrangementer og de små fejringer i hverdagen medarbejderne sammen på tværs af lokationer.
Mock-up til temaside på LandbrugsInfo
Et jobopslag skal ikke være én lang liste af krav og produktionsmål. Det er svineproducent Bjarne Bonnerup bevidst om. Han har fokus på, hvad han kan tilbyde nye medarbejdere, og hvorfor de skal vælge at arbejde netop for hans virksomhed.
En grundig introduktion til virksomheden og en beskrivelse af kommende arbejdsopgaver og forventningerne til dem efter de første tre måneder. Det er, hvad nye medarbejdere får med hjem, når de bliver ansat ved Brunshøjgård I/S.
Skabelon med 27 spørgsmål til ledere der måler hvor attraktiv arbejdspladsen er
Skabelon med 26 spørgsmål til medarbejdere der måler hvor attraktiv arbejdspladsen er
Hos Brunshøjgård I/S får nye medarbejdere en grundig introduktion til hele virksomheden, når de starter. For ifølge ejer Anders Kappel er det vigtigt, at medarbejderne kommer ind i virksomhedens DNA.
Hos Bjarne Bonnerup er ansættelsessamtalen sat på formel. Her bliver snakket faglige forventninger og virksomhedens bløde værdier. Og når den nye medarbejder er ansat, bliver de faglige forventninger konkretiseret sammen med en ekstern konsulent.
Driftsdirektør Dorte Himmelstrup, Kokkenborg tænker over, hvordan deres organisation er sammensat, og hvilke medarbejdere de rekrutterer, så ledergruppen kan træffe de strategiske og ledelsesmæssige beslut-ninger, mens andre tager sig af driften.
Hos Martin Mogensen fra Go-gris I/S har det været et strategisk indsatsområde lige fra virksomhedens opstart, at de skulle være synlige, blandt andet så det var nemt for dem at rekruttere medarbejdere. Og den strategi er de lykkedes med.
På Sandager Skovgård investerer de i medarbejderne. Det betyder, at medarbejderne deltager i dyrlæge- og rådgiverbesøg, erfagrupper, kurser og andre udviklingsaktiviteter.
Vejledning til brug af måling til ledere og medarbejdere ift. hvor attraktiv arbejdspladsen er

© 2021 - SEGES Projektsitet